Συνάντηση για τη συνοχή της πολιτικής ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, 7 Μαρτίου 2017


Η Συνοχή της Πολιτικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι κρίσιμη για τις συνέργειες μεταξύ των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και των 169 Υποστόχων, μεταξύ των διαφόρων τομεακών πολιτικών, καθώς και μεταξύ των διαφόρων δράσεων σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις των πολιτικών αυτών (π.χ. μέσω αναπτυξιακής βοήθειας ή εμπορίου) σε άλλες χώρες. Η συνοχή της πολιτικής είναι καταλυτική στην επίτευξη ενός Στόχου μέσω της επίτευξης άλλων Στόχων (π.χ. επίτευξη ΣΒΑ «Nερό», συμβάλλει στην επίτευξη του ΣΒΑ «Επισιτιστική Ασφάλεια» ή του ΣΒΑ «Υγεία»).

Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ για τη συνοχή των πολιτικών, έχουν προσαρμοστεί στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 (Στόχος 17.14), προσβλέποντας στο να συμβάλουν στην αναβάθμιση των θεσμικών μηχανισμών, των διαδικασιών και των πρακτικών της συνοχής της πολιτικής για την υλοποίηση των ΣΒΑ. Ο ΟΟΣΑ ορίζει την Συνοχή της Πολιτικής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ως μια νέα «προσέγγιση και εργαλείο πολιτικής» για την ενσωμάτωση των οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών διαστάσεων της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας διαμόρφωσης εσωτερικών πολιτικών και εξωτερικών δράσεων.

Η αναπτυξιακή πολιτική αποτελεί μία από τις κατ΄ εξοχήν πολιτικές που θα πρέπει να εναρμονίζονται με άλλες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών ανθρωπιστικής βοήθειας, ασφάλειας, εμπορίου και περιφερειακής ολοκλήρωσης, υγείας, περιβάλλοντος, ενέργειας, γεωργίας, κλιματικής αλλαγής, περιβάλλοντος, μετανάστευσης, επιστήμης, τεχνολογίας και καινοτομίας.

Η χώρα μας, δεσμευόμενη για την υλοποίηση της Συνοχής της Πολιτικής και βάσει των συστάσεων των επιθεωρήσεων (Peer Reviews) της Development Assistance Committee του ΟΟΣΑ, επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη μεγαλύτερη συνοχή υπέρ της ανάπτυξης στους τομείς της μεταναστευτικής πολιτικής, της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, το Γραφείο Συντονισμού, Θεσμικών, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και η ΥΔΑΣ-3 Διεύθυνση Γεωγραφικής Πολιτικής και Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών, συνδιοργανώνουν συνάντηση την Τρίτη 7 Μαρτίου τ.έ και ώρα 10.00 (Ακαδημίας 1, Α΄ Υπόγειο, Αμφιθέατρο «Γ. Κρανιδιώτης») με ημερήσια διάταξη:

 

  • «Συνοχή των Πολιτικών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Συνέργειες και Εργαλεία», Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • «Ο Ρόλος του Κέντρου της Κυβέρνησης στη Διασφάλιση της Συνοχής των Πολιτικών για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης», Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.
  • «Διαφορετικές Προσεγγίσεις και Καλές Πρακτικές για Συνοχή της Πολιτικής που Εφαρμόζουν κράτη μέλη του ΟΟΣΑ. Βιώσιμη Ανάπτυξη και Εξωτερικές Δράσεις και Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ΥΔΑΣ-3 Διεύθυνση.
  • Διάλογος με Κοινωνικούς Εταίρους.